דלקת בעמוד השדרה

תוכן עניינים

דלקת בעמוד השדרה היא מצב רפואי מורכב שדורש תשומת לב מיידית וטיפול מקצועי. התופעה יכולה להופיע בכל גיל, החל מילדים צעירים ועד מבוגרים, כאשר הסיבות והביטויים הקליניים משתנים בהתאם לגיל המטופל ולמיקום הדלקת. למרות שאינה תופעה שכיחה, השלכותיה עלולות להיות משמעותיות אם לא מטופלת כראוי, החל מכאבים כרוניים ועד פגיעה בתפקוד העצבי. הדלקת יכולה להתפתח באזורים שונים של עמוד השדרה, כאשר האזורים הנפוצים ביותר הם החלק הצווארי והמותני. במאמר זה נסקור את הגורמים, התסמינים והטיפולים האפשריים בדלקת בעמוד השדרה, ונדגיש את חשיבות האבחון המוקדם והטיפול המתאים.

דלקת בעמוד השדרה - תסמינים

דלקת בעמוד השדרה היא תגובה של הגוף לפגיעה או לגורם חיצוני, המתבטאת בנפיחות, כאב ולעיתים חום מקומי באזור הנגוע. חשוב להבין שדלקת אינה בהכרח מעידה על זיהום – היא יכולה להיות תוצאה של מספר גורמים, כולל טראומה, תהליך גידולי, או אפילו תגובה אוטואימונית שבה הגוף תוקף את עצמו בטעות. במקרה של זיהום, החיידק השכיח ביותר הוא סטפילוקוק זהוב (Staphylococcus aureus), אם כי ייתכנו גם מחוללים אחרים.

גורמי הסיכון לדלקת בעמוד השדרה הם, בין השאר, מערכת חיסון מוחלשת, סוכרת לא מאוזנת, שימוש ממושך בסטרואידים, ניתוחים קודמים בעמוד השדרה, וחבלות קודמות. בנוסף, ישנם מצבים אוטואימוניים, כמו דלקת מפרקים שגרונית, שעלולים לגרום לדלקת בעמוד השדרה כחלק מתהליך המחלה.

הדלקת יכולה להתפתח בכל חלק של עמוד השדרה, כאשר בילדים, בזכות אספקת הדם העשירה של החוליות והדיסקים, התופעה שכיחה יותר מאשר במבוגרים. הדלקת עלולה להשפיע על החוליות עצמן (אוסטאומיאליטיס – זיהום של העצם), על הדיסקים שבין החוליות (דיסקיטיס – זיהום בדיסק הבין חולייתי), או על שניהם יחד.

התסמינים של דלקת בעמוד השדרה משתנים בהתאם לגיל המטופל ולמיקום הדלקת. דלקת בעמוד השדרה הצווארי מתבטאת בדרך כלל בכאבים בצוואר, הגבלה בתנועות הראש, קשיחות בשרירי הצוואר, ולעיתים כאבים המקרינים לזרועות. תסמינים נוספים עשויים לכלול כאבי ראש, סחרחורות, ובמקרים חמורים אף הפרעות בתחושה או בתנועה של הידיים.

במקרה של דלקת בעמוד השדרה המותני, המטופלים חווים בדרך כלל כאבי גב תחתון, הקרנת כאבים לרגליים, וקושי בתנועה. בדלקת בעמוד השדרה סימפטומים עלולים להחמיר בעת שינוי תנוחה, בישיבה ממושכת או בעמידה. לעיתים יופיעו גם חולשה ברגליים, שינויים בתחושה, או הפרעות בתפקוד מערכת העיכול ומערכת השתן.

בקרב ילדים צעירים, התמונה הקלינית עשויה להיות פחות ברורה. אחד התסמינים הבולטים הוא סירוב ללכת או לדרוך, דבר שעלול לבלבל בין זיהום בגב לבין בעיות אחרות כמו זיהום במפרקים. ילדים עשויים להתלונן גם על כאבי בטן, חוסר תיאבון, עייפות יתר וחום. במתבגרים, התסמינים דומים יותר לאלו של מבוגרים ועשויים לדמות לפריצת דיסק.

דלקת בעמוד השדרה המותני/דלקת בעמוד השדרה הצווארי

דלקת בעמוד השדרה יכולה להופיע באזורים שונים, כאשר שני האזורים העיקריים הם החלק המותני והחלק הצווארי. דלקת בעמוד השדרה המותני מתרחשת באזור הגב התחתון ומהווה את המיקום השכיח ביותר לדלקת בעמוד השדרה. אזור זה נושא את מרבית משקל הגוף ונתון לעומסים מכניים רבים, מה שהופך אותו לפגיע יותר לפגיעות ודלקות. הדלקת באזור זה עלולה להשפיע על העצבים היוצאים מעמוד השדרה המותני ומעצבבים את הרגליים, מה שמסביר את התסמינים האופייניים כמו כאבים המקרינים לרגליים, חולשה או תחושת נימול. במקרים חמורים, דלקת באזור זה עלולה להשפיע גם על תפקוד שלפוחית השתן והמעיים.

דלקת בעמוד שדרה צווארי, לעומת זאת, מתרחשת באזור הצוואר ומהווה מצב רפואי מורכב במיוחד בשל הקרבה לחוט השדרה ולעורקים החשובים המספקים דם למוח. דלקת באזור זה מסוכנת יותר בשל הסיכון לפגיעה בתפקודים חיוניים. התסמינים כוללים לא רק כאבי צוואר וקשיחות, אלא גם סחרחורות, כאבי ראש, ובמקרים חמורים אף הפרעות בתנועת הידיים והרגליים. הטיפול בדלקת צווארית מחייב זהירות יתרה ומעקב צמוד יותר, במיוחד כאשר יש צורך בהתערבות פיזיקלית או כירורגית.

דלקת בעמוד השדרה

דלקת בעמוד השדרה - טיפול

תהליך האבחון של דלקת בעמוד שדרה הוא מורכב ומחייב גישה שיטתית ומקיפה. התהליך מתחיל בבדיקה קלינית יסודית, הכוללת תשאול מעמיק על היסטוריה רפואית, בדיקה פיזיקלית מקיפה ובחינת טווחי התנועה. הרופא יבדוק רגישות לאורך עמוד השדרה, יעריך את היציבה והתנועתיות, ויחפש סימנים נוירולוגיים כמו שינויים בתחושה או בכוח השרירים.

כחלק מהאבחון יש צורך בבדיקות מעבדה. אלה כוללות ספירת דם מלאה, בדיקת שקיעת דם (ESR) ורמת חלבון C-מגיב (CRP) שהם מדדי דלקת חשובים. במקרים של חשד לזיהום, יילקחו גם תרביות דם לזיהוי החיידק המחולל. לעיתים נדרשות גם בדיקות דם נוספות כמו רמות נוגדנים במקרה של חשד למחלה אוטואימונית.

במקביל, גם בדיקות ההדמיה משחקות תפקיד מכריע באבחון. צילומי רנטגן מהווים את קו ההדמיה הראשון ויכולים לחשוף שינויים בצפיפות העצם, צרות של המרווח הבין-חולייתי או שינויים במבנה החוליות. בדיקת MRI היא בדיקת הבחירה לאבחון דלקת בעמוד השדרה, שכן היא מאפשרת לראות בבירור את הרקמות הרכות, הדיסקים והמבנים העצביים, ומספקת תמונה מפורטת של היקף הדלקת ומיקומה. במקרים מסוימים, מיפוי עצמות עשוי להיות שימושי במיוחד לזיהוי מוקדי דלקת מרובים או כאשר תוצאות בדיקות אחרות אינן חד-משמעיות.

הטיפול בדלקת בעמוד השדרה הוא רב-מערכתי ומותאם אישית לסוג הדלקת, חומרתה והגורם לה. במקרה של זיהום חיידקי, הטיפול העיקרי הוא אנטיביוטי, תחילה דרך הוריד. בחירת האנטיביוטיקה נעשית בהתאם לחיידק המשוער או המזוהה בתרביות, ובהמשך מותאמת לפי התגובה הקלינית. לאחר שיפור במצב המטופל והתייצבות של מדדי הדלקת, ניתן לעבור לטיפול פומי (מתן אנטיובטיקה דרך הפה) שנמשך בדרך כלל 6-8 שבועות.

הטיפול התומך מהווה חלק בלתי נפרד מתכנית הטיפול הכוללת. הוא כולל שימוש בתרופות נוגדות דלקת וכאב, שעוזרות להקל על הסימפטומים ולשפר את איכות החיים של המטופל. חשוב לשמור על מנוחה מבוקרת בשלב החריף, אך להימנע מחוסר תנועה ממושך שעלול לגרום לנוקשות ולחולשת שרירים. הפיזיותרפיה, שמתחילה בשלב המתאים של הטיפול, כוללת תרגילים לשיפור טווח התנועה, חיזוק שרירים ושיפור היציבה. בטיפול נכון, ההחלמה על פי רוב מלאה ללא השלכות ארוכות טווח.

במקרים של דלקת אוטואימונית, הטיפול מורכב יותר ומצריך שילוב של תרופות המדכאות את מערכת החיסון. הטיפול ניתן תחת מעקב רפואי צמוד כדי לנטר את יעילותו ולזהות תופעות לוואי אפשריות. במקרים מסוימים, ייתכן צורך בטיפול ארוך טווח למניעת התלקחויות.

דלקת בעמוד השדרה – חשיבות הטיפול המוקדם

חשוב להדגיש כי אבחון מהיר וטיפול מתאים הם קריטיים למניעת סיבוכים ארוכי טווח בדלקת בעמוד השדרה. ככל שהטיפול מתחיל מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להחלמה מלאה ופוחת הסיכון לסיבוכים. במקרים שבהם הטיפול ניתן בזמן, סיכויי ההחלמה המלאה גבוהים מאוד, והמטופלים יכולים לחזור לתפקוד מלא תוך מספר שבועות עד חודשים.

לעומת זאת, עיכוב באבחון ובטיפול עלול להוביל למגוון סיבוכים חמורים. נזק בלתי הפיך לחוליות הוא אחד הסיבוכים המשמעותיים, שעלול להתבטא בעיוותים מבניים, אי-יציבות של עמוד השדרה, וכאבים כרוניים. במקרים נדירים, עלול להתפתח אבצס בעצם או בחלל האפידורלי, מצב שעלול לגרום ללחץ על חוט השדרה ולהוביל לפגיעה נוירולוגית חמורה.

סיבוכים נוספים של דלקת לא מטופלת כוללים התפשטות הזיהום לאזורים סמוכים, פגיעה בתפקוד העצבי שעלולה להתבטא בחולשה או שיתוק של הגפיים, הפרעות בתפקוד שלפוחית השתן והמעיים, וכן התפתחות של כאב כרוני שעלול להשפיע משמעותית על איכות החיים. במקרים חמורים במיוחד, זיהום שאינו מטופל עלול אף לסכן חיים.

אחת הסיבות העיקריות לחשיבות האבחון המוקדם היא שככל שהדלקת מתקדמת, כך הטיפול בה נעשה מורכב יותר. דלקת ממושכת עלולה לגרום להצטלקות של הרקמות, שינויים ניווניים בחוליות, והתפתחות של מצבים כרוניים שקשה יותר לטפל בהם. בנוסף, טיפול מאוחר עשוי להצריך התערבות כירורגית, שניתן היה למנוע אותה באמצעות טיפול מוקדם.

חשוב במיוחד לשים לב לאוכלוסיות בסיכון גבוה, כגון חולים עם מערכת חיסון מוחלשת, חולי סוכרת, או מטופלים שעברו ניתוחים בעמוד השדרה. באוכלוסיות אלו, התקדמות המחלה עלולה להיות מהירה יותר והסיכון לסיבוכים גבוה יותר, ולכן חשיבות האבחון והטיפול המוקדמים גדולה אף יותר.

טיפול בדלקת בעמוד השדרה – ד"ר דרור עובדיה

דלקת בעמוד השדרה היא מצב רפואי המחייב התייחסות מקצועית מיידית. כאורתופד מומחה ומנהל מחלקת אורתופדיה ילדים בבית החולים דנה-דואק במרכז הרפואי תל-אביב, אני נתקל במקרים רבים של דלקות בעמוד השדרה, במיוחד בקרב ילדים ובני נוער. למרות שהתופעה אינה שכיחה, חשוב להכיר את התסמינים ולפנות לטיפול רפואי בהקדם האפשרי במקרה של חשד לדלקת.

מניסיוני הרב בטיפול במחלות ועיוותי עמוד שדרה, אני יכול להעיד כי הטיפול המוקדם והנכון מאפשר במרבית המקרים החלמה מלאה ומונע סיבוכים ארוכי טווח. על כן, אני מדגיש תמיד בפני מטופליי את חשיבות האבחון המוקדם.

אם אתם חווים כאבים מתמשכים בגב או בצוואר, מגבלה בתנועה, או כל תסמין אחר שהוזכר במאמר, אני ממליץ בחום לא להמתין ולפנות לבדיקה רפואית מקיפה. במרפאתנו אנו מעניקים טיפול מקצועי ומקיף, תוך שימוש באמצעי האבחון והטיפול המתקדמים ביותר, ומלווים את המטופלים לאורך כל תהליך ההחלמה.

לקביעת תור לייעוץ והערכה – ניתן ליצור קשר

דילוג לתוכן